114 cercetatori din IFIN-HH au transmis o scrisoare de multumire doamnei ministru Anisie

Către:  Ministerul Educației și Cercetării

În atenția doamnei Ministru Monica Anisie

București, 19 august 2020

Stimată Doamnă Ministru,

Dorim să vă adresăm câteva cuvinte în urma unui eveniment petrecut săptămâna trecută, dar care va avea cu siguranță consecințe majore în activitatea și viața noastră de cercetători sau angajați ai IFIN-HH: demiterea directorului general, care de 16 ani conducea în manieră absolutistă institutul nostru și, dată fiind vârsta sa înaintată,  ocupa în ultima vreme ilegal această funcție! Nu e ușor să găsim cuvinte care să exprime ușurarea noastră!

Au fost momente, în ultimii patru ani – și mai ales în ultimele 6-7 luni – când atmosfera în instituția noastră devenise cumplit de apăsătoate. Ajunseserăm să fim lipsiți chiar de orice speranță în normalizarea situației și priveam cu tristețe cum unii dintre colegii noștri, cercetători de calitate, plecau exasperați în alte părți. Am asistat la neputincioși la multe abuzuri ale fostului director general, pe care nu e cazul să le enumerăm aici, dar pe care Consiliul Științific vi le-a prezentat în detaliu înainte de a lua măsurile ce se impuneau.

Iar acum, când decizia a fost luată, ce vedem? A început o furtună mediatică în apărarea „fostului“, diseminată în presă și pe canale media de propagandă (|Sputnik, de pildă), o campanie plină de dezinformări și chiar atacuri la adresa celor care au luat în mod legal decizia, adică la adresa D-voastră și a echipei pe care o conduceți.  

Asta dovedește încă o dată că, ascultând apelurile noastre repetate și cântărind evidența multor fapte, ați luat nu numai o decizie corectă, ci și una curajoasă, în măsura în care, iată, ați devenit împreună cu echipa D-voastră obiectul predilect al unei campanii imunde de denigrare. Regretăm acest fapt și vă asigurăm de întreaga noastră solidaritate. 

Apreciem cu deosebire faptul că, într-o perioadă în care situația extrem de dificilă creată de pandemie vă impunea să vă concentrați asupra pregătirii noului an școlar, ați găsit timp și energie să cântăriți cu atenție ce se întâmplă în IFIN-HH, o instituție cu 800 de angajați, unde lipsa managementului eficient de-a lungul anilor adusese lucrurile într-un adevărat impas.

Considerăm, stimată Doamnă Ministru, că decizia pe care ați luat-o recent, în deplină cunoștință de cauză, readuce decența în instituția noastră și redă demnitatea activității noastre științifice. Și, mai cu seamă,  ne dă din nou speranța că vom putea profesa în continuare în condiții de normalitate.

Cu deosebită stimă,

un grup de cercetători și alți angajati din IFIN-HH, Măgurele: 114 semnături

Citește și dă mai departe

7 comentarii la „114 cercetatori din IFIN-HH au transmis o scrisoare de multumire doamnei ministru Anisie

 1. Asa „despotic” cum este „fostul” a reusit sa scoata IFIN din groapa in care il bagasera directorii numiti politic din anii 90, iar acum a salvat un proiect menit esecului de o conducere nepriceputa, si l-a adus in punctul in care iata avem in Romania un sistem laser de 10 PW functional. Sper ca domnul Epurescu impreuna cu grupul de contestatari isi inghit cuvintele acide si minciunile aruncate in spatiul public despre proiectul ELI-NP si despre conducerea „nepriceputa”.

  1. Dl Zamfir a reușit performanța ca Franța să pună embargo pe IFIN-HH, distrugând zeci de colaborări. În ERIC nu este primit. Tot datorită managementului „bun”. Ținea oameni ilegal în funcții (cum era și el), pe unii îi ținea pe minimul grilei iar pe alții care îi cantau în strună îi plătea cu zeci de mii de lei din banii de pe Nucleu.
   Cine îi era incomod era executat. Făcea comisii de disciplina pe bandă rulantă! Dădea oameni afară doar pentru că și-au exercitat dreptul democratic de a își expune opinia (cazul Livius Trache, Andreea Suvaila).

   L-am avut conducător de doctorat (cu numele, evident. Teza mi-am făcut-o cu partenerii francezi) și îmi este rușine că am avut un astfel de om conducător de doctorat.

  1. „fostul” a venit la IFIN fix în momentul în care au început să se aloce niște bani către cercetare. A nu se întelege că erau prea mulți, dar măcar erau, față de perioada dinnainte în care lipseau cu desăvârșire. Până la acel moment, nu doar IFIN era în groapă, toată cercetarea era în groapă. Iar faptul că a salvat proiectul este ca un banc de la Radio Erevan.
   Un ascultător întreabă: Este adevărat că „fostul” a salvat proiectul ELI ce era sortit eșecului datorită unei conduceri nepricepute?
   Radio Erevan răspunde: Da, este adevărat. Numai că proiectul nu a fost preluat, dânsul l-a implementat de la început, și nu l-a salvat, l-a dus pe marginea prăpastiei.

 2. Cateva intrebari si puncte de vedere asupra carora va rugam sa dati un raspuns, doamna ministru „Pepsiglas” si domnilor cercetatori din Sindicatul HERMES …

  1- Cunoasteti semnificatia frazeologiei latine „Ne sutor ultra crepidam”, doamna ministru Anisie ? Stapaniti Dvs. sau “consilierii” Dvs. domeniul Fizicii cuantice sau al Fizicii particulelor? Chiar nu va intereseaza punctul de vedere al Academiei Romane?
  2- Cum de s-a permis cercetatorilor “sindicalisti” de la acest Proiect sa-si depuna CV-urile pentru angajarea in alte locuri (…)?
  3- Va mai asteptati la „performante” atata timp cat ati cultivat o stare conflictuala in grupul cercetatorilor implicati in acest mare Proiect ELI…? Unde va este DISCIPLINA domnilor „cercetatori”? In cadrul acestui Institut nu mai exista un Regulament de ordine interioara?
  4- Considerati ca ceea ce ati pus la cale (unii dintre Dvs.) nu influenteaza vulnerabilitatea obiectivului, investitiei, instalatiilor? Nu cumva ati adus prejudicii intregului „sistem”? Cati dintre Dvs. au facut „armata” si cati au facut instructajul de specialitate pentru siguranta obiectivului? De fapt, cui “va inchinati” Dumneavoastra ?
  5- Sunteti „mandri” sau „demni” de procedurile Dumneavoastra de „re-organizare”?

  Nota: Din acest mare Proiect si obiectiv investitional nu se iese la pensie, decat cu … picioarele inainte! (q.e.d.)

  23 aug. 2020
  ing. S.I. Nicolescu – (tel. 0722946000) – E-mail: asociatiarevolutionarilor1989pl@yahoo.com
  [sp. 0165 – 0168]

Lasă un răspuns