VOTURI FILMATE LA UNIVERSITATE

      19 februarie 2020 este ziua în care Universitatea din Craiova a organizat alegeri pentru desemnarea Rectorului universității, printr-un scrutin organizat în două secții de votare, în fața Sălii Albastre. În acest an, Spânu Ionuț Cezar a fost singurul candidat pe lista electorală, după încă un mandat început în 2016, an în care a câștigat alegerile în competiție cu predecesorul său, Dan Claudiu Dănișor și cu profesorul Lungu Romulus.

      Spre deosebire de scrutinul precedent, în acest an a lipsit în totalitate interesul acestui unic candidat de a interacționa în vreun fel cu alegătorii săi: cadre didactice și o parte din studenții universității. Au lipsit deci vizitele, dezbaterile și consultarea alegătorilor din facultăți, înaintea desfășurării alegerilor pentru cea mai importantă funcție universitară.

      Cu un singur candidat la această funcție, rezultatul alegerilor nu putea fi decât unul singur. Chiar și în aceste condiții mobilizarea a fost exemplară: participanții la vot au sosit, de regulă, în grupuri compacte, ca la defilare, șefi și subalterni împreună. Însă ceea ce, probabil, a contat cel mai mult în obținerea rezultatului din acest an a fost amplasarea “strategică” a cabinelor de vot în vecinătatea camerelor de supraveghere amplasate la intrarea în Sala Albastră.

Remarcăm și faptul neobișnuit că unicul pretendent la această funcție și-a depus candidatura cu aproximativ 30 de minute (!) înainte de termenul limită stabilit în calendarul alegerilor. Nu a trecut neobservat nici faptul că alegerile nu au mai fost transmise online așa cum s-a întâmplat cu patru ani în urmă.

      Pentru alegeri locale, prezidențiale sau europarlamentare, Universitatea din Craiova găzduiește, de regulă, trei secții de votare, amplasate pe coridoarele universității, blocând ușile corespunzătoare pentru a se permite accesul dintr-o singură direcție. În aceste locații nu există camera de supraveghere.

      În anul de grație 2020 alegerea rectorului s-a desfășurat în cabine de vot amplasate chiar sub camerele de supraveghere, după cum se poate vedea în fotogramele preluate în ziua alegerilor. Pentru a aprecia obiectiv diferența între situațiia precedent, cu patru ani în urmă, și cea actuală, vă punem la dispoziție două filmări realizate în cursul zilei de 19 februarie 2020 și o filmare realizată în ziua alegerilor din 2016. La acestea adăugăm și fotograme  din înregistrările menționate anterior.

      Dacă în 2016 neregulile înregistrate la alegerea rectorului au însemnat doar incidente izolate, anul acesta, camerele de supraveghere amplasate exact în vecinătatea cabinelor de vot au putut fi instrumente prin care s-a urmărit continuu, pe toată durata “alegerilor”, o parte din, sau toate voturile alegătorilor.

      Deși sute de persoane s-au prezentat la urne, niciuna nu a avut nici dorința, nici curajul să semnaleze această problemă președinților celor două comisii, sau măcar membrilor acestora. Asistăm astfel la primul vot filmat din istoria Universității din Craiova, la primele alegeri ”supra-vegheate”, un atentat la nivel universitar asupra libertății de a alege în lipsa constrângerilor de orice natură.

      În realitate nu a fost vorba de nicio alegere. Spânu Ionuț Cezar, fostul rector și unicul candidat, ar fi putut să se voteze singur în turul doi, fără ca nimeni altcineva să mai participle la ”alegeri”. Chiar și în această situație Universitatea din Craiova ar fi ”dobândit” avut un rector, conform metodologiei interne și a legislației actuale, cu 100% din voturile (unicul vot) exprimate.

      Privitor la aceste fapte, la maniera de desfășurare a acestor alegeri în Universitatea din Craiova, au fost înștiințate  Senatul Universității din Craiova și Ministerul Educației și Cercetării, pentru a nu confirma acest candidat (câștigător al alegerilor în lipsa măcar a unei singure contestații) drept Rector al Universității din Craiova

      Așteptăm ca responsabilii din Senatul Universitar și din Minister să verifice filmările transmise și să adopte măsurile necesare de natură legală, astfel încât Universitatea din Craiova să își recapete demnitatea, așa cum însuși rectorul Cezar Ionuț Spânu spunea cu patru ani în urmă:

”Vă asigur că Universitatea din Craiova, sub conducerea mea, va deveni instituția care își respectă angajații pentru că numai așa poate avea atributul de universitate demnă de respect.”

sursa: http://www.usuuc.ro/index.php/Special_Blog

      Spânu Ionuț Cezar, fostul rector și unicul candidat, ar fi putut să se voteze singur în turul doi, fără ca nimeni altcineva să mai participle la ”alegeri”. Chiar și în această situație Universitatea din Craiova ar fi ”dobândit” un Rector, conform metodologiei interne și a legislației în vigoare, cu 100% din voturile (unicul vot) exprimate.

  • în timpul înregistrării audio-video, adresa https://www.facebook.com/watch/?v=2801581056564087, începând cu secunda 13 a filmării se observă la stânga unicului candidat declarat castigator, prima cameră de supraveghere orientată spre cabinele unde s-a desfășurat votarea;
  • a doua cameră de supraveghere, orientată tot spre cabinele de vot, este vizibilă în timpul filmării efectuate de operatorul postului de televiziune TeleU, aparținând Universității din Craiova. În timpul acestei filmări, în intervalul 0:10 – 0:13 secunde, din înregistrarea postată la adresa  https://www.facebook.com/tele.craiova/videos/241908130136951/ se observă a doua cameră de supraveghere orientate spre cabinele de vot.
Citește și dă mai departe

Comentarii

Lasă un răspuns