Academia Româna față cu 5G

Federaţia Sindicală Hermes ia act cu mirare şi haz de comunicatul Academiei privitor la posibilele efecte ale tehnologiei 5G. Am încercat, cu bunăvoinţă, să înţelegem motivele care ar sta în spatele acestei luări de poziţie a celui mai de seamă for al ştiinţei din România, dincolo de grija pentru sănătatea concetăţenilor. La momentul comunicatului, în Belarus sunt reţinuţi zeci de jurnalişti, oameni sunt împuşcaţi pe stradă iar Academia nu are nicio părere, după cum nu a exprimat vreo perspectivă cu privire la reprimarea protestelor din Piaţa Victoriei, în 10 august 2018. Tot o carenţă de opinie regretabilă manifestă Academia şi în legătură cu pandemia care face ravagii, de mai bine de jumătate de an, în lume şi la noi, într-o perioadă în care lumina călăuzitoare a celor mai fosforescente minţi ar putea fi mai de folos populaţiei decât alarma în legătură cu radiaţia 5G.

Am căutat să vedem dacă îngrijorarea manifestată de academicieni respectă vreun model în comunicatele notabile legate de ştiinţă din ultima perioadă şi credem că am descoperit sursa tonului alarmist. Am reţinut anul acesta o serie de comunicate: de susţinere a acad. Nicolae Zamfir, fost director general IFIN, de protest la demiterea acestuia, de felicitare a echipei ELI condusă de acelaşi domn Zamfir (îndurare, Caragiale!) pentru o doua premieră de puls de 10 PW, „de această dată pe toată lungimea echipamentului”. În lumina celor de mai sus, îi asigurăm pe membrii Academiei Române că revocarea din funcţie a domnului Zamfir, care, în subsidiar, este şi preşedintele Secţiei de Ştiinte Fizice a forului, nu are nicio legătură cu instalarea antenelor 5G. Domnia sa a împlinit natural vârsta la care legea prevede că nu poate ocupa funcţia de director INCD şi nu ca urmare a unui proces accelerat de efecte adverse.

De altfel, cercetând cauzele unor retrageri istorice din prim plan, încă şi mai importante ori măcar mai celebre, putem spune că nu există dovezi directe că tehnica 5G ar fi contribuit la dispariţia Atlantidei ori la extincţia dinozaurilor. De aceea, apreciem cu un grad mare de certitudine că interacţiunea radiaţiei 5G cu societatea şi ţesăturile vii nu va conduce automat la:

– demiterea rectorilor de universităţi care ocupă aceste poziţii de zeci de ani

– schimbarea managerilor de spitale în funcţie de când alţii au apucat să fie rectori

– înlocuirea directorilor de Institute Naţionale de Cercetare care au împlinit vârsta pensionării

– trecerea în rezervă a unor cadre din Armată, Poliţie, Jandarmerie, reciclate mereu la conducere

– abdicarea din fruntea unor mari grupări sindicale a unor lideri consacraţi de 20-30 de ani

– prejudicii grave de imagine ori interes ale academicienilor cu functii prin PCR ori prin UTC

– refuzul mass-media de a populariza comunicate ale unor institutii lipsite de orice credibilitate

Cu toată responsabilitatea afirmăm că, dacă totuşi aceste lucruri se întâmplă în cazuri izolate, ca al acad. Zamfir, ele sunt doar coincidenţe şi nu un efect direct al tehnologiei 5G. Pe termen lung, însă, e posibil ca o viteză crescută de transmitere a informaţiei să afecteze iremediabil toate aspectele enumerate mai sus. Fenomenul poartă numele generic de progres şi se întâmplă încă dinainte de Platon.

Am redactat iniţial acest comunicat exact în forma pe care am publicat-o, apoi am considerat că tonul este excesiv pentru că vorbim, totuşi, de Academia Română. Şi tocmai de aceea am şi decis să adoptăm forma sa originală – pentru că vorbim, totuşi, de Academia Română.

Citește și dă mai departe

Un comentariu la „Academia Româna față cu 5G

Lasă un răspuns