C.I.N.P.I. 2

A doua ediție a conferinței sindicale s-a desfășurat la Poiana Brașov, în intervalul 18 – 20 octombrie 2019, fiind reprezentate 16 organizații naționale și internaționale.

Mesajele participanților către conferință

SINDICATUL FIRES.

Universitatea Eftimie Murgu din Reșița

Nr.  311/ 12.09.2019

     Către Federația Sindicală Hermes,

     În atenția Domnului Președinte Mugurel Popescu,

     În primul rând țin să mulțumesc colegilor din Franța pentru sprijinul acordat în susținerea cauzei luptei sindicale pentru angajații de la Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița, România. Doresc să mulțumesc colegului Secretar General al FNEC FP FO, Hubert Raguin, dar și colegilor de la Bureau National CGT FERC Sup., Cendrine Berger și Jean Michel Vardelas, precum și colegului Francois Liwartovski pentru demersurile întreprinse în scopul susțineri drepturilor salariaților de la Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița, România.

     De asemenea vreau să mulțumesc colegilor din România, anume, Federației Sindicale Hermes și colegului Mugurel Popescu pentru acțiunile întreprinse. Stimați și dragi colegi, vă sunt foarte recunoscător pentru ajutorul acordat, fără de care mi-ar fi fost foarte greu să supraviețuiesc în ultimele luni. Dumneavoastră ați demonstrat ce reprezintă adevărata măsură a ajutorului și solidarității sindicale dincolo de granițe și organizații.

De ce este importantă continuarea acestei conferințe?

     Din următoarele motive: În urmă cu 7 ani am intrat cu inimă curată în cadrul mișcării sindicale universitare din România. Am sperat cu puternică nădejde la un progres constant al drepturilor lucrătorilor din acest domeniu.

     Ce ar fi trebuit să facă mișcarea sindicală?

     În loc să unească pe lucrătorii acestei țări în dreptare și pace, fapt care ar fi fost just și etic, o mare parte din conducerea sindicală a ales să pactizeze cu angajatorii pentru a se îmbogăți în mod ilicit.

     În loc să propună și să inițieze legi bune și drepte care să ajute la îmbunătățirea situației angajaților din diferitele ramuri de activitate, o bună parte din conducerea sindicală la nivel național a ales să se alieze cu patronatul, dând naștere la așa numitului patron bugetar arondat politic.         Colegii noștri sindicaliști au ajuns să se teamă adeseori să intre pe ușile birourilor conducerii care au o asemenea atitudine față de ei încât pe acele uși ar trebui să se scrie: CÂINE RĂU, SĂ NU INTRAȚI! Doresc să îi corectez: BA INTRAȚI,  ȘI-N CAP ÎI DAȚI!

Ce am găsit în acest timp în mișcarea sindicală română?

     Anarhie, lipsă de unitate, nemulțumiri, diviziuni, corupție. Inamicii lucrătorilor au profitat sub oblăduirea unor lideri sindicali. Ce sunt o mare parte din liderii acestei mișcări? Înșelători, oportuniști ambițioși, răufăcători, contrabandiști, speculanți academici care s-au vândut o viață întreagă. La fel de puțin capabili a reprezenta drepturile colegilor lor ca de altfel a conduce o societate comercială cu răspundere limitată. O bună parte dintre ei sunt pleavă, o pleavă aleasă cu adevărat,  în funcții de răspundere pentru a reprezenta salariații. Își bat joc de orice regulă și normă. Nici măcar corespondența sindicală nu este ferită de imixtiunile lor ilegale. O conducere sindicală inamovibilă și coruptă la nivel de federație și confederație, este mai nocivă decât un dictator politic.

Ce trebuie să facă mișcarea sindicală?

     Să asigure că fiecare salariat poate păși cu capul sus prin viață. Să aducă legislația muncii la îndemâna fiecărui angajat.

     Să elibereze mintea și spiritul muncitorilor din lanțurile superstiției și ignoranței.

     Să construiască școli de meserii și universități pentru dezvoltarea instruirii teoretice, dar mai ales vocaționale.

     Să asigure muncă și pâine pentru orice om doritor de a munci cinstit și a-și câștiga onest existența.       

     Pătura lucrătorilor trebuie să progreseze pentru că este un grup social demn, harnic, onest și înzestrat cu spirit civic, de a cărei propășire depinde progresul general și binele public al societății românești, în mod direct și europene, în mod indirect. Nu spun aceste cuvinte dure cu ușurință, dar cineva trebuia să le rostească odată și odată.

     Mișcarea sindicală și clasa muncitoare trebuie condusă onest și transparent.

     Națiunile noastre trebuie guvernate cinstit și echitabil.

     Să ne ajute Divinul Creator să realizăm acest lucru singuri, prin forțe proprii fără vreo imixtiune străină a vreunei organizații oculte.

Cu deosebită stimă,

Președinte al Sindicatului FIRES din UEMR,

Rudolf Cristian

ASOCIAȚIA PENTRU EMANCIPAREA MUNCITORILOR

Către Federația Sindicală Hermes

Stimați colegi,

       Vă confirmăm pe această cale participarea Asociației pentru Emanciparea Muncitorilor, prin intermediul delegaților desemnați, la lucrările Conferinței Intersindicale Națională cu Participare Internațională ce vor avea loc la Poiana Brașov în perioada 18-20 octombrie 2019.

Suntem încântați că demersul inițiat prin conferința anterioară, desfășurată la Craiova în perioada 31 mai -2 iunie 2019, reusește astfel să aibă continuitate, lucru pe care noi îl considerăm de mare importanță pentru punerea în discuție a piedicilor ce stau în calea organizării și desfășurării unei activități sindicale reale, în vederea apărării intereselor de clasă ale muncitorilor și muncitoarelor din România. Ne dorim ca discuțiile ce vor continua prin această conferință să deschidă noi oportunități pentru organizarea unei mișcări muncitorești puternice, capabilă nu doar să reacționeze pentru a apăra interesele muncitorilor în fața atacurilor capitaliste, ci să ducă lupta în terenul capitalului.

       Noi considerăm că nu există motive să credem că situația economică a modului de producție capitalist se va îmbunătăți astfel încât să permită acordarea unor concesii cu prea mare ușurință în viitorul apropiat, sau chiar mediu. Ba, mai mult, credem că următoarea criză capitalistă se află aproape, și va aduce odată cu ea noi atacuri feroce asupra nivelului de trai al proletariatului român și internațional. În această situație noi credem că cel mai util lucru pentru proletariat rămâne pregătirea pentru un atac asupra capitalului, și nu doar pentru defensivă.

       Un element important pentru organizarea mișcării muncitorești îl reprezintă chiar sindicatele, acestea fiind prima linie de organizare a proletariatului la locul de exploatare (adică de muncă). Pentru ca acestea să fie cât mai combative, ele trebuie curățate de elementele birocratice oportuniste și carieriste, precum și ajutate prin eliminarea prevederilor legale ce le împiedică activitatea și care au fost introduse inițial tocmai pentru protejarea intereselor materiale ale capitalului străin în primul rând, care este principalul exploatator al resurselor naționale și a forței de muncă locale.

       Sperăm ca această conferință să se dovedească un pas cât de mic în această direcție.

Biroul Executiv al Asociației pentru Emanciparea Muncitorilor

SINDICATUL INFLPR RADIAȚIA

Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației

       Dragi colegi,

       Ne bucurăm să vedem că există încă sindicate care nu și-au uitat menirea și care nu dau înapoi la greu. Poate că unii cred că în cercetarea științifică lucrurile merg mai bine, “oamenii de știință” își respectă statutul și nu se coboară la practicile golănești pe care le întâlnim zilnic. Nimic mai fals. Institutele Naționale de Cercetare Dezvoltare au încăput pe mâna unor “nimeni” conectați între ei prin relații anterioare anului 1989 și care s-au regrupat transpartinic pentru a controla fondurile cercetării și a le deturna în interesul grupurilor ilegitime care gestionează fondurile.

       Platforma Măgurele mai are un păcat, ea a fost controlată mereu de “securiști”, cei de dinainte de ’89, rudele lor și oportuniști care s-au alăturat lor și au deprins repede aceleași metode de “management”.

       Înca din 2001 am lucrat într-o atmosferă ostilă, în permanent conflict cu conducerea și ministerul coordonator. Lucrurile s-au agravat în 2016 când toate căile de dialog au fost blocate de proaspatul director general. A durat cateva luni să ne regrupăm, sindicatul a fost asaltat din toate părțile, bugetul insitutului a fost folosit în incercarea de a distruge sindicatul care nu a vrut să se închine prea luminatului director.

       Mai întai a scos din sindicat câți membri a putut prin amenințare directă. Cei mai slabi au iesit din sindicat. Apoi a trecut la dereglementarea relațiilor de muncă. Cuvântul lui era lege. A organizat o parodie de adunare așa-zis generală unde au fost desemnați niste reprezentanți cu care ulterior a semnat un CCM (astăzi anulat defintiv de Curtea de Apel București) care suprima chiar și drepturi din Codul Muncii.

       A inceput tăierea abuzivă a drepturilor salariale ale președintelui sindicatului și ale colaboratorilor săi. Președintele și alți lideri au fost sancționați disciplinar, dar tribunalul a anulat sancțiunile. Au fost organizate comisii de disciplină în serie pentru ca în final să se aplice sancțiunea desfacerii Contractului Individual de Muncă al președintelui de sindicat.

       Lupta s-a mutat în instanță, iar institutul a angajat trei case de avocatură, deși existau consilieri juridici angajați. Sindicatul avea suficiente rezerve financiare să ducă această luptă, iar după trei ani de lupte în instanțe, procese individuale și colective castigate, s-a întors roata, cel ai mare contract al institutului cu case de avocatură a fost constatat de tribunal ca fiind lovit de nulitate absolută. Situația este una penală cu prejudiciu de sute de mii de lei.

       Am rezistat și am reușit să stabilizăm relațiile de muncă înlocuind pur și simplu dialogul social cu hotărâri judecătorești.

       Mesajul nostru către conferință este unul simplu, de colaborare, de sprijin reciproc, de unitate pentru a redeveni o forță. Metodele de lupta clasice nu mai funcționează astăzi, însă suntem mai inteligenț decât ei și ne putem imagina forme de luptă care să îi aducă în defensivă și care să asigure un dialog viitor real, de la egal la egal.

       Lupta continuă!

      Președinte – Epurescu George

SINDICATUL ”SOLIDARITATEA UNIVERSITARĂ”

Universitatea din Craiova

La început a fost CUVÂNTUL

       ”Solidaritatea Universitară” este o organizație deja recunoscută în mai multe centre universitare pentru poziția sindicală, critică şi combativă. Noi am răspuns fiecăruia lovituri primite de la Rectorii Universității cu un antidot sindical pe măsura agresiunii, sau chiar mai puternic:

  • sindicatul este  apărut ca urmare a discriminării personalului didactic auxiliar, sub ;
  • revista ”SINDICAT sau … sindicate” a apărut ca urmare a măsurilor punitive aplicate S.S.U. în luna mai din anul 2017;
  • C.I.N.P.I. este răspunsul la atacul mârșav al prorectorului Panea Nicu și a Comisiei de Analiză asupra sindicaliștilor noștri. Membrilor acestei Comisii, Consiliului de Administrație și altor politruci PSD li s-a întocmit o plângere penală.

       C.I.N.P.I. este o conferință atipică.

       Cum poți numi altfel o adunare atât de deschisă și interactivă, cu o participare atât de variată, pregătită de sindicalişti pentru sindicalişti? Consider că acesta este unul dintre motivele pentru care această conferință va fi o provocare atât pentru organizatori cât şi pentru participanți.

       Noi așa am vrut: conferința să sfărâme Bariere şi Prejudecăți, să dăruiască Suport şi Încredere, să renască Speranța în liderii sindicali și organizațiile lor, adică să reclădească atitudini muncitorești sănătoase, în totală contradicție cu dorința guvernanților, plătiți să favorizeze structurile patronatelor.

Sindicatele trebuie să-și dovedească faptic Independența şi Libertatea

     Cuvântul ar trebui să fie parte a unui dialog, a unei comunicări care înseamnă mai întâi de toate Ascultare. La Universitatea din Craiova nu întâlnim altceva decât un feudalism întunecat, o dictatură locală, o instituție aservită politic formațiunii politice PSD, un partid ”de bugetari, pentru bugetari”.

     Urmare a conflictelor repetate cu această conducere politică a Universității din Craiova, noi am încetat să mai respectăm ceea ce în mod fals este nunit ”dialog social”. Căile de atac ale abuzurilor sunt discutate într-o federație în care am găsit colegi, parteneri și tovarăși de luptă, o luptă surdă și nesfârșită cu profitorii resurselor bugetare din învățământ și cercetare, ambele domenii fiind căpușate prin ”inginerii financiare” ușor de demonstrat și de demontat.

     Cuvântul! Câți dintre sindicaliști, oameni politici, oameni de afaceri, reprezentanți ai autorității centrale și locale sau chiar clerici, câți dintre aceștia toți își mai respectă Cuvântul (angajamentul, promisiunea)?

     Modelul mârșav al guvernanților acestei țări este preluat și aplicat de ”guvernanții” instituțiilor statului în mod similar, chiar și în campaniile electorale din universități unde funcțiile se plătesc și răsplătesc pe cei mai buni negociatori, urmașii lui Dinu Păturică.

     În ”mediul universitar” asistăm la toată paleta infracțională imaginabilă, de la pontaje fictive, angajări preferențiale, concursuri trucate, achiziții părtinitoare, neglijență în serviciu, fals și uz de fals, furt de-a dreptul până la fenomenul devalizării universității, ”performanță” unică realizată de Dan Claudiu Dănișor, rector al Universității din Craiova între anii 2012 – 2016.

     Ne împotrivim acestor căpușe bugetare cu toată forța logistică de care dispunem, ne împotrivim și altor sindicate sau federații care trăiesc într-un dulce concubinaj cu acești impostori universitari, distrugătorii tăcuți și ascunși ai celui mai performant nivel din școala românească. Chiar mai mult: reușim să ajutăm și pe alții, asemeni nouă, să depășească momentele de aprigă încleștare cu ”gulerele albe” din universități.

     Cartea de vizită a unui sindicat adevărat nu poate fi alta decât starea conflictuală permanentă cu angajatorul, cu patronul. Nu cunosc niciun loc de muncă în care salariatul să se bucure de toate drepturile sau unde angajatorul să se achite de toate obligațiile sale. Tendința supraexploatării forței de muncă, imperativ al actualei orînduiri a societății, se răsfrânge malefic și malign asupra întregii clase muncitoare românești, mai cu seamă în domeniul privat.

     Ne bucurăm să întâlnim astăzi sindicaliști nepătați, să facem schimb de informații și experiență, să legăm prietenii, să stabilim legături puternice de solidaritate între organizații. Din acest motiv ne aflăm astăzi aici.

Președinte – Mugurel Popescu

HOTĂRÂREA

Participanții la cea de-a doua reuniuni a Conferinței Intersindicale Naționale cu Participare Internațională au hotărât în unanimitate

  1. Vom dezbate, redacta și înainta o propunere de modificare a unor grile din legea salarizării bugetare care discriminează unele categorii de personal: nedidactic, TESA sănătate, precum și introducerea cercetării științifice din INCD-uri în sistemul bugetar.
  2. Vom formula solicitări către I.T.M. pentru clarificarea temeiurilor legale privind încheierea C.I.M. pe durata determinată pentru eliminarea abuzurilor în încheierea CIM cu durată determinată.
  3. Vom promova Statutul liderilor de sindicat, pentru protecția acestora, prin recunoașterea clară a sindicatelor ca parte componentă a sistemului infralegislativ, rezultat al negocierii colective. Vom cere eliminarea posibilității sancționării delegaților sindicali implicați în procesul de negociere colectivă pentru a se garanta principiul egalității și libertății părților; sancționarea delegaților sindicali poate fi încuviințată numai de instanța de judecată, la cererea angajatorului, cu garantarea drepturilor procesuale.
  4. Vom începe pregătirile pentru strângerea semnăturilor necesare promovării unei inițiative legislative cetățenești.
  5. Vom redacta un document pentru informarea Confederațiilor cu privire la încadrarea discriminatorie a salariaților din termocentralele CE OLTENIA.
  6. Vom sesiza I.T.M. cu privire la nerespectarea normelor legale privind igienizarea echipamentelor de lucru, de protecție precum și a locurilor de muncă.
  7. Vom sesiza I.T.M. în vederea obligării angajatorului de a efectua evaluarea locurile de muncă, în prezența reprezentanților sindicali, acolo unde sunt identificați factori de risc cu scopul adoptarii unor măsuri destinate eliminării acestora sau atenuării efectelor lor.
  8. Vom sesiza ITM în vederea sancționării angajatorilor pentru incalcarea legii 467/2006, art.5. privind transpunerea Directivei Consiliului 2002/14/CE de stabilire a unui cadru general de informare și consultare a salariaților din Comunitatea Europeană.
  9. Vom intari Colaborarea internațională.
  10. Vom urmari folosirea tuturor mijloacelor legale pentru influentarea deciziei politice in interesul salariatilor.
  11. Vom construi un site web pentru informare reciproca si pentru aplicarea hotărârilor conferinței.
  12. Vom infiinta un Buletin Sindical transmis periodic organizațiilor și asociațiilor participante la conferință, în scopul informării corecte și complete cu privire la indeplinirea hotararilor asumate, la unitatile unde sindicatele se afla în situații conflictuale cu angajatorul, prezentării de informații utile organizațiilor sindicale (înființare, organizare, funcționare). 
Citește și dă mai departe