Câte mâini se spală una pe alta la Măgurele?
Am adus în spațiul public putreziciunea din cercetarea științifică, am scos la iveală clanurile care își împart puterea și bugetul cercetării. Nicolae Zamfir a fost unul dintre polurile de putere din cercetare, un altul îl reprezintă Marius Ioan Piso, director ROSA, șef fictiv de laborator în Institutul de Științe Spațiale – Filiala INFLPR, cu ramificații construite și în alte institute naționale, firme, ONG-uri cu activități de cercetare. Director al ISS-Filiala INFLPR este domnul Sorin Zgură, șeful domnului Piso, cel care semnează în fals foile de prezență ale domnului Piso. Cel mai important pilon al acestei mafii îl reprezintă ISS-Filiala INFLPR, de aici dl Piso ridică ilegal sume de zeci de mii de lei lunar sub formă de salariu sub semnătura d-lui Zgură, efectuează deplasări pe banii ISS-Filiala INFLPR la business class, deși este interzis, se cazează la hoteluri de 4 și 5 stele, lucru de asemenea interzis la decontare din fonduri publice, dar dl Zgură aprobă și aceste deconturi exotice. În plus, dl Piso a mai pus la cale și o schemă de parandărăt, se semnează niște contracte de consultanță între ISS-Filiala INFLPR și ROSA prin care se transfera către ROSA zeci de mii și sute de mii de lei. Contractele sunt semnate de Sorin Zgură și Marius Ioan Piso, șeful și subalternul său. Parandărătul se face prin așa-zisa metodă a cererii de ofertă, nu prin licitație, iar ROSA nu participă singură, ci se depune o contraofertă de către ONG-ul înființat de dl Piso în 2012 și cedat apoi d-lui Dumitru-Dorin Prunariu, ROMSPACE. Această ofertă este evident mai scumpă și, astfel, respinsă.
Așadar fabrica de bani ISS-Filiala INFLPR trebuie apărată cu orice preț, accesul la documente al unor persoane din afara grupului ar arunca în aer toată șandramaua și mulți bani trebuie dați înapoi. Unii își joacă chiar libertatea.
Fraudarea concursului de director al ISS-Filiala INFLPR
Un director de institut, de filială ori de secţie perfect ales de sistem îşi aduce imediat propria contribuţie la bunăstarea camarilei prin acordarea de venituri suplimentare şi muşamalizarea jafului generalizat din instituţia pe care o conduce. De exemplu, în cazul ISS, dacă vă întrebaţi ce ar mai fi de acoperit în afara de veniturile nesimţite chiar şi din 6 cifre ale băieţilor deştepţi, aflaţi atunci că întrebarea corectă ar fi ce a fost făcut legal în institut, pentru că ar fi mai puţine de povestit.
Cum abuzurile clanului Piso au deranjat cercetătorii onești, la concursul pentru ocuparea funcției de director al ISS s-au inscris trei candidați, pentru prima data dl Zgură avea concurență. Acest lucru, coroborat cu faptul că Sorin Zgură nu îndeplinea criteriile minime din Regulamentul de concurs aprobat de Consiliul de administrație al INFLPR, a declanșat furia domnilor Zgură și Piso. Dl Piso l-a invitat pe unul dintre contracandidați la o întâlnire pentru a-i transmite că nu face bine cu această candidatură, să își vadă de treaba lui, dar concursul a continuat cu trei candidați.
Episodul de astăzi prezintă modul fraudulos prin care este ocupată funcţia de Director al Institutului de Ştiinte Spaţiale – Filiala INFLPR de către dl Sorin Zgură.
Concursul pentru ocuparea funcţiei de director ISS-Filiala INFLPR a început prin anunţul din luna septembrie 2019 şi ar fi trebuit să se desfăşoare conform Regulamentului aprobat de Consiliul de Administraţie. Practic se cerea candidaților, pe lângă alte criterii, să îndeplinească, din punct de vedere ştiinţific, criteriile minime în vigoare pentru obţinerea gradului ştiinţific de CS2, criterii prevăzute în Ordinul Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr 6.129/20.12.2016.
Dintre cei trei candidati care şi-au depus dosarul, câştigător a fost declarat domnul Sorin Zgură, cel care nu îndeplinea criteriile minime legale în vigoare, încălcându-se Regulamentul de concurs. Pentru cei familiarizaţi cu sistemul de cercetare, dl Zgură nu îndeplinea criteriul „P”, adică nu a publicat suficiente articole ştiinţifice în calitate de autor principal (prim autor sau autor corespondent).
Sindicatul Radiaţia a sesizat comisia de concurs cu privire la aceste nereguli din dosarul domnului Zgură, dar imediat a început secretizarea şi muşamalizarea cazului. Pe 18 octombrie 2019, Sindicatul Radiaţia a înaintat o contestaţie cu privire la aceste nereguli şi a cerut respingerea dosarului d-lui Zgură. Contestaţia a fost respinsă fără argumente, doar prin invocarea „confidenţialitătii publicaţiilor” candidatului. Tot o taină neîmpărtăşită a rămas şi componenţa Comisiei de Concurs ori cea a Comisiei de Contestaţii. Faţă de acest abuz, Sindicatul Radiația a introdus acţiune in instanţă, iar in această luna Tribunalul Ilfov a dispus, ca primă instanţă, obligarea INFLPR la comunicarea către Sindicat a documentelor solicitate. (Dosar nr 3769/93/2019)
Între timp a fost aflată componenţa Comisiei de concurs, din ea au facut parte:
Traian Dascalu – preşedinte-director general INFLPR,
Ion Tiseanu – director ştiinţific INFLPR,
Gheorghe Bala – director Ministerul Cercetării şi Inovării,
Mitică Draguşin – director securitate nucleara IFIN-HH (fost președinte al Consiliului National de Etica)
Lucian Pintilie – director ştiinţific INCDFM.
Aceştia, în deplină cunoştinţă de cauză şi informaţi fiind de sesizarea Sindicatului, au consemnat în Procesul Verbal al Comisiei din 22.10.2019 faptul că Sorin Zgură îndeplineşte condiţiile din Regulament şi că nu a existat nicio contestaţie!
Așadar, câte mâini se spală una pe alta la Măgurele? Ce complicități se ascund la vârful institutelor naționale de pe Platforma Măgurele dacă în mod încrucișat aceștia girează fraude la vârf?
Nu cunoaştem încă, la acest moment, componenţa Comisiei de contestații, probabil că din ea au făcut parte alte nume sonore ale Platformei Măgurele și nelipsiţii lachei de serviciu care visează să ajungă directori generali într-o zi. Nu ne-ar mira ca acest grup de interese ilegitime să îl împingă spre funcția de director general, după ce lui Traian Dascălu nu i s-a mai prelungit mandatul.
Ce spune Ministerul Educației și Cercetării?
Demersurile Sindicatului Radiația au continuat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării unde a fost depusă o sesizare privind ilegalităţile de la concursul de director al filialei INFLPR. Deşi era adresată doamnei ministru Monica Anisie, aceasta a fost direcţionată la cabinetul domnului Gheorghe Bala, nimeni altul decât mai sus meţionatul membru al comisiei de concurs. De la cabinet, consiliera sa ne-a raspuns pe email în decembrie 2019, anexând un document nesemnat de d-na ministru, reprezentantul legal MEC, ci de secretarul general al MEC.
Domnul Bala recunoaște că exista în regulament cerința îndeplinirii condițiilor prevăzute în Ordinul pentru obținerea gradului științific de CS 2, nu era suficient să deții acest grad. Se știe că în trecut au existat perioade în care gradele științifice se obțineau mai ușor.
Gheorghe Bala, prin interpuşi, evită să răspundă dacă dl Zgura îndeplinea condiţiile de CS2 din 2016 în vigoare şi astăzi, însa introduce o teză interesantă, faptul că dl Zgura ar fi îndeplinit (deşi asta e numai atribuţia CNATDCU să stabilească) condiţiile de CS1 dintr-un Ordin al ministrului din 2011, Ordin abrogat încă din 2016, care nu are legatură nici cu evoluția carierei domnului Zgură și nici cu altceva. Şi mai interesant, dl Bala introduce şi noţiunea de confidenţialitate a documentelor din dosar, în speță a „publicaţiilor”, lucrărilor şi documentelor concursului. Cum spuneam, acest subterfugiu a fost deja dejucat la Tribunalul Ilfov care a dat dreptate Sindicatului şi a clarificat această pretinsă confidenţialitate drept un exces de putere.
Viața bate filmul și, se pare că Sorin Zgură nu îndeplinea criteriile minime legale nici în 2010 când a susținut concursul pentru gradul științific de CS 1. Atunci legea stabilea o condiție eliminatorie să fii prim/unic autor a două cărți de specialitate. Cărți pe care nu le regăsim nici astăzi în CV-ul acestuia. Lăsăm Comisia de etică să analizeze.
Și totuși, până unde?
Ne aflăm, dincolo de orice dubiu, în fața unei fraude de proporții menite să acopere jaful organizat din Institutul de Științe Spațiale – Filiala INFLPR, să acopere probele abuzurilor, falsurilor, delapidărilor, etc. Acest jaf a fost susţinut şi de conducerea INFLPR din aceasta perioadă, Ion Morjan şi Traian Dascălu. Este evident că salariul încasat în această perioadă de dl Sorin Zgură este ilegal. Partea interesantă vine și din faptul că acesta este pontat 12 ore pe zi, 8 ore manager și 4 ore cercetător științific gradul 1. O altă situație ilegală.
Caracatița de pe Platforma Măgurele este scoasă la lumină și vedem că ea are tentacule în toate institutele naționale. A căzut Nicolae Zamfir, a căzut Traian Dascălu, însă in continuare există pericolul continuității în funcție la INFLPR a exponentului acestui grup care se zbate să nu scape din mână situația. Un nou director, onest, va fi obligat să declanșeze un audit profesionist, financiar și de resurse umane.
Ne întrebăm de ce Ministerul Educației și Cercetării nu declanșează un control la INFLPR?
O întrebăm pe doamna ministru Anisie: salvați și INFLPR sau rămânem un câmp de luptă între cercetători și directori corupți?
Apreciere maxima a intregului material, cu un singur amendament cu referinta la afirmatia „Caracatița de pe Platforma Măgurele este scoasă la lumină și vedem că ea are tentacule în toate institutele naționale. A căzut Nicolae Zamfir,…”.
Din pacate aceasta afirmatie este corecta numai intr-un mod extrem de relativ. Astfel, conteaza prea putin plecarea lui NVZ din pozitia de DG/IFIN-HH atat timp cat ‘administratia’ NVZ (adica intreg aparatul administrativ al lui NVZ, condus in fapt de dir.ec. si sefa CJRU) a ramas nemodificata si actioneaza la fel. Caracatita chiar scoasa la lumina isi continua opera, asteptand probabil ca un ministru efemer sa fie inlocuit cu o persona mai ‘intelegatoare’. Altfel cum s-ar intelege ignorarea si pana in prezent a dispozitiei publice – in intalnirea cu CS/IFIN-HH din iulie a.c. – a ministului MEC, privind inserarea declaratiilor de avere ale conducerii IFIN-HH pe pagina de internet a IFIN-HH? Sau faptul ca actiunea corpului de control al MEC inceputa pe 26.08 a.c., ca urmarea a unei petitii adresate de 3 colegi din IFIN-HH coprpului de control al PM/GUV-RO in 24.07 a.c. (fara legatura cu ELI-NP!), continua formal si dupa doua luni de la venirea sa in IFIN-HH, fara vreo consecinta intretimp pentru ‘caracatita’ ?
Vlad Avrigeanu, http://tandem.nipne.ro/~vavrig/