Ciuparu și Cîmpeanu insistă să distrugă cercetarea științifică românească

COMUNICAT

Federaţia Sindicală Hermes (învătământ superior și cercetare științifică) informează opinia publică, prin intermediul presei independente, că lupta pentru o reformă reală în cercetarea din România continuă cu toate mijloacele la care organizaţia noastră şi-a asumat obligaţia să recurgă. Ne referim în primul rând la demascarea imposturii şi a infracţiunilor începând de la cel mai înalt nivel în stat. În această ordine de idei…

1. DNA a confirmat recent că împotriva lui Dragoş Mihael Ciuparu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu, faptă legată de prelungirea ilegală a mandatului lui Nicolae Zamfir în funcţia de director general IFIN-HH.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24172276-sindicatul-hermes-sesizeaza-dna-cazul-prelungirii-mandatului-directorului-laserului-magurele.htm

2. Federaţia Hermes a sesizat din nou DNA cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi uzurpare de funcţie de către Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei, şi pentru complicitate la abuz în serviciu, uzurpare de calităţi oficiale şi delapidare împotriva lui Dragoş Ciuparu, care încă pretinde că ar fi secretar de stat pentru cercetare, deşi primul ministru, domnul Florin Cîţu, nu a emis o Decizie în acest sens.

https://federatiahermes.ro/wp-content/uploads/Penala-Cimpeanu-Ciuparu.pdf

În ce îl priveşte pe Sorin Cîmpeanu, prin uzurpare de funcţie a emis mai multe ordine pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, atribuţii ce reveneau lui Ciprian Teleman. A prelungit ilegal numirea lui Marius Ioan Piso în funcţia de director general al Agenţiei Spaţiale Române şi a înscăunat sau a consolidat pe poziţie mai mulţi directori generali de INCD. Sorin Cîmpeanu l-a împuternicit pe Dragoş Ciuparu să exercite atribuţii în domeniul cercetării ştiinţifice, deş el însuşi nu avea aceste atribuţii. OUG 212/2020 stabilea clar că ele aparţin lui Ciprian Teleman şi doar temporar deschiderea de finanţare este gestionată în comun, nicidecum activităţile domeniului cercetare ştiinţifică.

Chiar după desfiinţarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, survenită pe 1 aprilie 2021, Dragoş Ciuparu a exercitat funcţia de secretar de stat, deşi persoana juridică MEC unde fusese numit de Ludovic Orban secretar de stat a fost desfiinţată prin lege. După 1 aprilie acesta a încasat salariu, a folosit autoturismul ministerului şi a decontat cheltuieli. Aceste fapte reprezintă uzurpare de calităţi oficiale şi delapidare.

În al doilea rând, cu supriza şi regretul de a fi puşi în situaţia să atragem permanent atenţia organelor de anchetă la infracţiunile din ministere, reiterăm apăsat convingerea noastră că soluţiile pentru o reformă reală a sectorului de cercetare-inovare se află în mâinile decidenţilor politici. Facem şi pe această cale un apel la primul ministru, la liderii coaliţiei de guvernare şi la ministrul de resort să amâne concursurile de frumuseţe şi şezătorile (precum cea din 13 mai, intitulată „Cum revitalizăm sistemul național de cercetare-dezvoltare?„) şi să ia măsuri concrete împotriva imposturii, fraudei şi feudalizării din cercetarea românească. Totodată, reasigurăm opinia publică, factorii politici şi cercetătorii că oricine doreşte o astfel de schimbare majoră, atât de necesară pentru toată cercetarea românească, va găsi mereu în Federaţia Sindicală Hermes un partener de dialog.

Probele pe care se întemeiază plangerea penală sunt prezentate mai jos:

https://federatiahermes.ro/wp-content/uploads/decizie-Orban-Ciuparu.pdf

https://federatiahermes.ro/wp-content/uploads/ORDIN-nr.-3009-06.01.2021.pdf

https://federatiahermes.ro/wp-content/uploads/ordine-3007-3010.pdf

https://federatiahermes.ro/wp-content/uploads/Aprobare-Teleman-angajare-avocati-INFLPR-contra-cercetatorilor.pdf

Citește și dă mai departe