De ce nu se mișcă lucrurile în Ministerul cercetării?

L-am întrebat pe domnul ministru Ciprian Teleman:

Domnule ministru,

Federația Sindicală Hermes a militat încă de la înființare pentru democratizarea și asanarea morală a spațiului cercetării și învățământului superior. În acest scop am redactat numeroase Memorii și Sesizări, am participat activ în Comisiile de Dialog Social și am prezentat în mod onest, poate deranjant pe alocuri, dar niciodată viciat sau interesat, opinii și soluții pentru redresarea sistemului de cercetare, dar și al învățământului superior

Știm că reformarea unui sistem anchilozat reprezintă un efort susținut, de durată, însă nu putem să nu ne punem câteva întrebări cu privire la veștile care ne parvin din MCID, întrebări pe care vi le adresăm și dumneavoastră în speranța unui răspuns cât se poate de rapid și la obiect:

  1. Care sunt criteriile și membrii grupului care face propunerile privind rectificarea bugetară și care este justificarea înaintată Ministerului Finanțelor Publice?

Situația INCD-urilor este una la limita funcționării sau chiar au atins cota de avarie dacă ne referim la cele mai mici sau din afara zonei București-Ilfov. Fără o rectificare bugetară sau fără transferul fondurilor necheltuite către necesitățile reale se va intra cu pierderi semnificative în anul următor având ca principal efect exodul cercetătorilor, a celor tineri în primul rand și compromiterea definitivă a sistemului de cercetare.

2. Care este stadiul recuperării sumelor imputate de Curtea de Conturi persoanelor constatate vinovate, care au derulat proiecte și programe propuse de minister și derulate de unele instituții din subordine?

3. De ce la nivelui MCID sunt scoase la concurs în mod selectiv posturile de conducere? De ce nu se aplică reguli similare pentru toate aceste posturi când sunt scoase la concurs? De ce pentru unele ați aprobat promovare internă și pentru altele recrutare? De ce altele nu sunt scoase la concurs? De-a lungul timpului oamenii cheie din acest minister au dirijat după bunul plac activitatea, nu în interesul statului, al sistemului de cercetare, ci în interes de grup. În continuare aceștia sunt menținuti în funcții deși mapa lor profesională nu îi recomandă. Trebuie avut grijă ce se sădește acum în MCID, pentru că, dacă sunt semințe ale vechilor buruieni, sistemul de cercetare este pierdut.

4. De ce mențineți în componența Consiliilor de administrație aceleași persoane care de mulți ani nu fac altceva decât să acopere fraudele și abuzurile conducerilor majorității INCD? Când vom avea o componență legală dar și morală și competentă a Consiliilor de administrație?

5. Există în plan și dacă da, când veți declanșa un audit extern serios pentru a evalua activitatea pe ultimii 10 ani la nivelul ANCSI/MCI/MEC-cercetare?

Nu în ultimul rând, Federația Sindicală Hermes își manifestă interesul pentru a participa în cadru formal, organizat la dezbaterile privind modificările legislative necesare pentru a repune în mișcare sistemul de cercetare ajuns captiv în mâinile unor grupuri de interese ilegitime, care încă mai găsesc sprijin în rândul unor funcționari din MCID care găsesc, se pare, pârghii pentru a compromite aplicarea programului de guvernare și a principiilor pe care partidul dumneavoastră le promovează.

Cu deosebită considerație,

Dr. George Epurescu

Prim vicepreședinte

Citește și dă mai departe

Comentarii

Lasă un răspuns