Mesajul unui cercetator din IFIN-HH catre Zamfir

„Domnule Zamfir,

In urma mesajelor transmise de dumneavoastra de pe contul directorului general al IFIN-HH dar si de pe contul secretar@nipne.ro in care va semnati cu „Directia IFIN-HH” in datele de 24 Iulie, 26 Iulie si 10 August consider ca am dreptul la replica, deoarece consider ca traim intr-o tara in care libertatea de expresie nu este ingradita, iar colegii mei din IFIN ar trebui sa aiba parte si de opinia unuia dintre contestatarii dumneavoastra.
In primul rand, tin sa reamintesc tuturor doua actiuni exteme, de o foarte mare gravitate, nemaiintalnite in istoria acestui institut, pe care dumneavoastra le-ati intreprins la inceputul acestui an: intentia de a desfiinta Departamentul de Fizica Nucleara (DFN) si desfiintarea Consiliului Stiintific (CS) al IFIN-HH. Mai mult, in perioada in care ne amenintati ca ne veti desfiinta departamentul, pentru motivul real ca membrii DFN semnasera in marea lor majoritate un protest ca reactie la intentia dumneavoastra de a-l destitui pe Nicu Marginean din functia de Sef al DFN, nu pot sa uit momentul in care ne-ati spus raspicat in sala de seminar: ”vă dau afară, mă dați in judecată si câștigați peste doi ani! Vă plătesc salariile din urmă, dar ce faceți in acești doi ani?!”.
Din dorinta dumneavoastra disperata de a-l elimina cu orice pret pe Nicu Marginean, dorinta nejustificata din punctul meu de vedere, au cazut victime colaterale si alti angajati IFIN-HH complet nevinovati: Andreea Suvaila, Dorina Aranghel, Tiberiu Sava. Cu un in urma, biata Andreea Suvaila nu a facut decat sa ceara in scris lamuriri pentru ca prin masura luata atunci de dvs. si dl. Popescu, ea a considerat ca i s-a luat ceea ce i se cuvenea. A fost normala reactia dumneavoastra si a domnului Popescu de a merge peste ea in birou ca sa o amenintati? Apoi, Andreea a apelat la justitie, pentru ca in continuare ea considera ca i s-au stirbit drepturile. Da donmule Zamfir! Poate ca vine ca un soc pentru dumneavoastra, dar pentru ca Romania este o tara in care justitia este una dintre puterile statului, independenta, avem dreptul sa recurgem la ea atunci cand consideram ca ni s-au incalcat drepturile.
A urmat scrisoarea deschisa a domnului Trache din 21 Aprilie, o consecinta absolut normala impotriva abuzului dumneavoastra de neimaginat intr-o tara libera, acela de a anula niste alegeri desfasurate conform regulamentului in vigoare, doar pentru ca nu ati fost multumit de rezultat.
Merita sa citez un pasaj important din scrisoarea domnului LLivius Trache:
„Ați transformat in ultimele luni o luptă surdă si absurdă împotriva persoanei fostului Președinte CS (dr. N. Marginean) – reales acum poate tocmai datorită acțiunilor dvs – într-o luptă cu cel mai mare departament din institut, Departamentul de Fizică Nucleară (DFN), si mai ales cu tinerii săi! De neînțeles este faptul că cel mai mult vă luptați cu tinerii care sunt in grupul științific din care proveniți si dvs personal! Acum va luptați cu tot institutul. Pentru ce? L-ați demis pe șeful DFN, nu ați reușit să desființați departamentul;”
Cum ati raspun dumneavoastra? Citez:
„am fost extrem de amarat si ingrijorat in momentul in care au fost identificate nereguli serioase in activitatea financiara in ultimii doi ani a departamentelor DFN si DAT si s-a constatat usurinta cu care s-a tratat responsabilitatea asigurarii unui cadru propice de lucru. Lipsa de responsabilitate si neglijenta din partea conducerii celor doua departamente, modul in care au inteles sa se comporte in sfidarea regulilor si a principiilor de conduita si de lucru in cercetare, mi-au generat o izbucnire care s-a concretizat in reprosuri adresate acestor colegi si nu in amenintari astfel cum in mod exagerat sustineti.”
Deci, dumneavoastra, din dorinta de a-l destitui cu orice pret pe N. Marginean din functia de sef al DFN, ati identificat impreuna cu subordonatii dvs. „nereguli serioase in activitatea financiara” a DAT si DFN, apoi ati organizat tot dumneavoastra o Comisie de Disciplina, in care tot subordonatii dvs. au instrumentat cazul cu pricina, i-au gasit vinovati pe sefii DFN si DAT, prin urmare acestia au fost destituiti. Tiberiu Sava – victima colaterala. Problema e ca dosarul ce contine asa-zisele nereguli financiare nu le-a fost inmanat celor doi acuzati pentru a le permite sa se apera. Consecinta normala intr-un stat de drept: Tibi Sava si Nicu Marginean au apelat la justitie.
Iata un link interesant:
http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000919830&id_inst=3
Citez din decizie: „Anulează decizia nr. 151/05.03.2020 emisă de pârât (adica de IFIN-HH)”. Adica a fost anulata decizia prin care l-ati destituit (pedepsit) pe Tiberiu Sava. Cum asa? Pai nu era vinovat de „nereguli serioase in activitatea financiara”? Pacat ca Departamentul Acceleratoare Tandem nu mai exista la data acestei decizii. Fusese deja desfiintat de dumneavoastra.
Asteptam cu nerabdare decizia din procesul intentat de Nicolae Marius Marginean.
Sa analizam situatia mai departe…
In urma anuntului halucinant facut de dumneavoatra prin email, cum ca „CA a invalidat alegerile CS”, a urmat in mod normal solicitarea din partea biroului CS a „Hotararii CA” care a stat la baza invalidarii alegerilor CS. V-ati facut ca nu intelegeti ce vi se cere si ati furnizat un asa-zis ”Extras din Hotărârile Consiliului de Administrație din data de 15.04.2020”, care nu era nicdecum o „Hotarare CA”. Consecinta normala intr-un stat de drept: cativa membri ai CS au atacat aceasta actiune a Consiliului de Administratie. La ultima infatisare, doamna judecator a parut foarte iritata de faptul ca „Hotararea CA” nu a fost pusa la dosar. „Pai ce judecam aici?” ca sa o citez. Oricum ati da-o, ceva nu este in regula: ori trageti de timp, si urmeaza sa apara si acea „Hotarare CA”, dar atunci suntem tare curiosi ca sa vedem ce a stat la baza adoptarii acestei hotarari, ori hotararea nu exista, dar atunci rezulta ati comis un abuz in serviciu. Asteptam cu nerabdare urmatorul termen de judecata din 8 Septembrie.
Mai apare o intrebare colaterala: din ce bani sint platiti si in baza caror aprobari aduceti toti acei avocati de la firme private de avocatura ca sa reprezinte IFIN-HH prin instante si prin comisiile de disciplina? Biroul juridic condus de d-na Stoicea nu este capabil sa se descurce fara ajutorul firmelor private de avocatura?
Merita sa deschid o paranteza aici. Pe 10 August ati trimis un mesaj din partea „Directiei”, in care avertizati angajatii IFIN-HH de marele pericol ca INCD-urile sa fie transformate in institutii publice subordonate ministerelor. Initial, nu prea mi-a fost clar ce dorea sa transmita cu adevarat mesajul, pentru ca eu vedeam in el mai mult o frustrare a dumneavoastra cum ca riscati sa nu mai aveti control deplin asupra IFIN-HH (ce posturi scoateti la concurs, ce salarii dati, etc.). Apoi m-a lamurit un prieten despre ce este cu adevarat vorba: „Povestea vine din faptul ca la procesul CS vs CA au fost depuse inscrisuri. Unul dintre inscrisuri este o Hotarare definitiva a Tribunalului Ilfov care spune asa: in procesul privind anularea Hotararii CA privind aprobarea Regulamentului CS la INFLPR, sectia de litigii de munca apreciaza ca Hotararea CA este un act administrativ cu caracter normativ emis de o autoritate publica si se declina competenta catre sectia de contencios administrativ. Sectia de contencios administrativ a constatat ca asa este. De aici pleaca problema lor pentru ca la procesul CS vs CA IFIN-HH apararea lor consta in faptul ca IFIN-HH nu e institutie publica si Hotararea CA nu poate fi atacata in instanta.”. Deci pe asta va bazati domnule Zamfir? Chiar nu exista Hotararea CA?
Apoi a urmat cel mai mare soc pentru mine: Andreea Suvaila a fost data afara din IFIN-HH!!! O tanara inteligenta si foarte muncitoare, care tinea toata contabilitatea DFN. Mama cu copil mic de crescut acasa! Motivul?!!! Ca ar fi transmis judecatorului!!! documente pentru procesul ce il are cu IFIN-HH pe rol, documente care incalca dispozitiile GDPR. Le-a transmis judecatorului domnule Zamfir! Din acest punct, opinia mea este ca ati depasit orice limita si ati facut un gest complet irational. Eu consider ca in orice stat de drept, pentru o astfel de masura, ati fi fost destituit a doua zi.
Date fiind aceasta stare de fapt de o gravitate nemaiintalnita vreodata in institut, domnul Trache a realizat ca este momentul sa se adreseze comunitatii stiintifice internationale. Situatia fusese deja prezentata in detaliu in mai multe randuri doamnei Ministru Anisie, deci oricum nu mai era un secret. Atasez scrisoarea trimisa de domnul Trache. Mie nu mi se pare nimic neadevarat din cele scrise in aceasta scrisoare adresata PAC-ului, nu-i asa? E vorba de libertatea de exprimare a opiniei domnule Zamfir! Desi doamna Ministru Anisie a dat dispozitie sa fie amanate toate anchetele din Comisiile Disciplinare pana la lamurirea situatiei din IFIN-HH, dumneavoastra ati continuat nestingherit. Incredibilul s-a produs, iar un cercetator de calibrul domnului Livius Trache a fost executat in mare viteza in stil Stalinist. Am fost prezent la punctul de acces al IFIN-ului, cand dupa trecerea prin turnichet dl. Trache a fost supus unei umilinte greu de descris: era asteptat de un angajat de la resurse umane care i-a cerut sa predea cartela de acces. In urmatoarea ora i-a fost inchis si contul de e-mail din institut. Foarte injositor domnule Zamfir! Intrebat astazi de reporterul de la Digi24 daca ati demis pe cineva, ati declarat ca „unul dintre contestatari a fost demis pentru ca a incalcat grav regulile institutului”, apoi ati schimbat repede subiectul fara sa dati detalii despre ce reguli este vorba mai exact. Va este jena domnule Zamfir ca sa dati detalii presei pentru ce motive demiteti dumneavoastra cercetatori de prestigiu mondial?
Am o intrebare domnule Zamfir: daca as fi scris o scrisoare, pe timpul dictaturii lui Ceausescu, postului Radio Europa Libera, ce pedeapsa credeti ca as fi meritat?
Si inca niste intrebari legare de acest subiect revoltator: in ce domeniu este expert domnul Ionel Andrei? Ce contine fisa postului a acestui angajat? Intra in atributiile domniei sale pedepsirea angajatilor IFIN-HH in diversele comisii de Etica si de Disciplina?
Un alt email, de o mare gravitate, in care practic amenintati o parte a membrilor CS, ca nu carecumva sa faca public punctul de vedere al CS referitor la informatiile aparute in mass-media, a fost transmis in data de 24 Iulie. Doua minciuni sunt evidente in acea scrisoare:
1) „despre care Consiliu Stiintific este vorba?” – pai cativa dintre semnatari (Ovidiu Tesileanu, Aurelian Luca, Aurelian Isar) au luat parte la sedinte ale CS. Exista procesele verbale si lista cu prezenta ale acelor sedinte!
2) „Va adresam, inca o data, invitatia la dialog…” INCA O DATA?!!! Asemenea minciuna?!!! Pai a venit pana la institut doamna Ministru Anisie special pentru a initia dialogul, iar dumneavoastra nu ati catadicsit sa ne onorati cu prezenta. Doamna Anisie era clar iritata de aceasta atitudine pe care ati adoptat-o. Si sunt martori care v-au vazut atunci ca erati prezent in institut! Despre ce vorbim?!!!
Legat de problema ELI-NP. Dupa parerea mea, aceasta problema este o pista falsa spre care sunt deviate toate discutiile atat de dumneavoastra cat si de politicieni, atunci cand noi, contestatarii dumneavoastra, dorim sa discutam despre problemele grave enumerate mai sus. Personal, din punctul de vedere al simplului angajat al IFIN-HH, mi-as fi dorit din tot sufletul ca proiectul sa fie finalizat in anul 2018, asa cum era prevazut initial in aplicatie, si apoi ELI-NP sa devina un institut independent din toate punctele de vedere: juridic, financiar, administrativ. Probabil ca dorinta mea nu este posibila, fapt pentru care, data fiind situatia foarte complicata in care a ajuns acest proiect, si prelungirea pana in 2023!!!, eu consider ca proiectul prezinta un potential pericol pentru IFIN-HH in cazul unui esec. Un exemplu in acest sens il constituie achizitionarea prin procedura directa a serviciilor de mentenanta si operare laseri de mare putere de la sfarsitul anului trecut in valoare de ~30 Milioane de Euro pe o durata de ~3 ani achizitionate din fonduri proprii ale IFIN-HH.
Faceti de multe ori afirmatia ca angajati din IFIN-HH (chiar membrii ai CS) fac afirmatii despre ELI-NP in necunostinta de cauza. Pai tocmai acest lucru vi se poate imputa domnule Zamfir, ca manager al proiectului ELI-NP. Aceasta „necunostinta de cauza” se datoreaza si politicii de a derula proiectul ELI-NP invaluit in secretomanie.
Ca membru al CS, consider ca fiind absolut necesar sa fie discutate in CS detaliile importante, de interes pentru IFIN-HH, inclusiv cele referitoare la proiectul ELI-NP.
Inchei acest mesaj prin a afirma ca nimeni nu contesta faptul ca sunteti un cercetator de mare valoare in fizica nucleara. De asemenea va recunosc si meritele. Din pacate, datorita cel putin a actiunilor dumneavostra din acest an, declar ca va dispretuiesc.

Contestatar”

Citește și dă mai departe

Comentarii

Lasă un răspuns