Salvati IFIN-HH de la distrugere!

COMUNICAT

Press Release – English version

Communiqués de presse

Comunicado de Prensa

Federația Sindicală Hermes din învățământ superior și cercetare științifică atrage atenția opiniei publice și a autorităților asupra situației catastrofale de la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) Măgurele și cere public demiterea/revocarea de urgență din funcția de director general al IFIN-HH a domnului Nicolae-Victor Zamfir pentru dezastrul managerial în care a împins ELI-NP dar și celelalte departamente din institut, culminând cu eliminarea ELI-NP din consorțiul european ELI!

În IFIN-HH locul cercetării a fost luat de un război în toată regula între cercetători și directorul general susținut de apropiații săi cu funcții de conducere din aparatul administrativ.

Dl. Nicolae-Victor Zamfir a beneficiat de tot sprijinul financiar, administrativ, politic și mediatic pe care l-a solicitat, conducând despotic cel mai mare institut național din România încă din 2004. Problemele manageriale și științifice semnalate de către cercetători au apărut public foarte rar, iar excluderea ELI-NP din Europa reprezintă dovada clară a incompetenței manageriale. Mai mult, guvernul francez a transmis instituțiilor de cercetare din Franța să sisteze orice colaborare cu IFIN-HH. Acesta este o situație fără precedent în cercetare și echivalează cu un embargo, fiind evident că Nicolae-Victor Zamfir a devenit ”persona non grata” pentru foștii parteneri și guvernele țărilor lor. Or, în fizică, un fapt dovedit experimental devine regulă. (Anexăm mesajul oficialilor francezi)

Sprijinul politic nu a întărziat să apară nici de această dată. Observăm cu stupoare, chiar și în ceasul al 12-lea, cum secretarul de stat responsabil de cercetarea științifică, Dragoș Ciuparu, refuză să prezinte opiniei publice realitatea. Acesta este la curent atât cu embargoul Franței cât și cu decizia de eliminare a ELI-NP din Consorțiul European și nu de acum, ci de un an, însă livrează portalurilor de știri fake-news după fake-news pentru a–l menține în funcția de director general IFIN-HH dl. Zamfir de care îl leagă o strânsă prietenie. Chiar dl Dragoș Ciuparu a semnat Ordin ilegal prin care se prelungește mandatul acestuia în funcția de director general, document păstrat secret de către MEC pentru a îngreuna contestarea lui în instanță. Dl Zamfir are 68 de ani și un eșec managerial de răsunet care nu îi permit să mai ocupe funcția. Știrea eliminării ELI-NP din consorțiul European a apărut în revista Nature încă din data de 28 mai 2019, cu un an în urmă, iar mesajele de lamentare transmise zilele acestea nu fac cinste unui cercetător. Domnul Dragoș Ciuparu s-a discreditat definitiv și este evident că nu mai poate gestiona domeniul cercetării științifice.

Întrucât neregulile în activitatea d-lui Nicolae-Victor Zamfir sunt nenumărate, vom insista doar pe câteva aspecte, cele mai grave, probate dincolo de orice discuție:

 • Eliminarea ELI-NP din consorțiul European ELI (ERIC) și pierderea finanțării europene;
 • Ratarea contractului cu parteneri europeni pentru construcția sistemului gamma din cadrul ELI-NP și deteriorarea relațiilor cu țările membre ale EuroGammaS;
 • Aducerea IFIN-HH sub embargo cu Franța, IFIN-HH fiind exclus din toate colaborările cu instituții din Franța;
 • Sabotarea inexplicabilă a colaborărilor internaționale ale Departamentului de Fizică Nucleară din IFIN-HH, poate pentru scăderea producției științifice a cercetătorilor, văzuți ca o amenințare pentru poziția sa de director general al IFIN-HH, poziție ocupată ilegal;
 • Folosirea funcției de președinte al Consiliului de Adminstrație al IFIN-HH pentru a induce în rândul salariaților ideea dizolvării Consiliului Științific al institutului prin Hotărâre a CA, însă, la cererea cercetătorilor nu poate furniza Hotărârea CA pe care o invocă. CA nu are atribuții științifice, iar membrii Consiliului Științific sunt aleși prin vot de cercetători, așa cum se face în toate institutele naționale, iar președintele CS este membru de drept în CA. Mai grav este că, pe pagina oficială a direcției de cercetare din MEC, secretarul de stat Dragoș Ciuparu a eliminat deja numele președintelui ales al CS din componența CA, devenind complice la abuzul directorului general/președinte CA;
 • Declanșarea a numeroase cercetări disciplinare sau de etică împotriva unor cercetători,  pentru a-i concedia, folosindu-se de rapoarte ce falsifică realitatea și inventează fapte, ce oricum nu constituie abateri disciplinare și care ar cădea în fața oricărei Comisii independente de cercetare disciplinară. La IFIN-HH, comisia este formată din cei care au făcut sesizarea în toate cazurile, adică membri ai Comitetului de Direcție IFIN-HH și persoane cu funcții de conducere la ELI-NP;
 • Interzicerea accesului în incinta IFIN-HH a reprezentantului sindicatului pentru asistarea unui membru de sindicat în fața Comisiei de cercetare disciplinară și refuzul comunicării înscrisurilor ce stau la baza cercetării disciplinare;
 • Refuzul organizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere și demiterea celor care nu răspund ordinelor sale ilegale;
 • Semnarea foarte discret, fără știința cercetătorilor, a unui contract de asistență tehnică de 35.000 Euro/zi fără TVA pentru operare și mentenanță sisteme laser ELI-NP, în total 30 milioane de euro plus TVA ce trebuie plătiți din fondurile proprii IFIN-HH, efort financiar ce va destabiliza celelalte departamente pe termen lung. (Anexat)

Toate aceste abuzuri clare sunt completate de atmosfera de teroare instituită în institut și șicanarea permanentă a cercetătorilor care, în viziunea acestuia, i-ar periclita poziția de director general. Pentru a-și conserva privilegiile este gata să sacrifice întregul institut, fapt ce nu trebuie permis sub nicio formă de autoritătile care au în mână soluția salvării IFIN-HH prin revocarea ordinului de numire a directorului general. Institutul are suficienți cercetători experimentați ce pot ocupa legal poziția de director general pentru a readuce IFIN-HH la loc de frunte în cercetarea românească și internațională.

Federația va depune toate eforturile pentru salvarea institutelor naționale, a cercetării din ghearele acestor ”baroni” și ale autorităților complice.


Mesajul autorităților franceze

Bonjour,

Je tiens tout d’abord à vous souhaiter une bonne année 2020.

Je me permets de vous écrire à propos de notre échange téléphonique de décembre à propos de votre collaboration avec le partenaire IFIN HH dans le cadre du projet européen ENSAR2.

Selon les recommandations de la Direction des Affaires Juridiques (DAJ) du CNRS, je tiens à vous informer que toutprojet à venir de coopération avec l’IFIN-HH doit être avorté. 

A l’heure actuelle, il n’est pas possible de signer de nouveaux contrats avec IFIN. Tout contrat est gelé et il n’est pas possible d’entamer des collaborations avec ce partenaire.

Je vous remercie par avance pour votre compréhension.

Bien cordialement,

Valentina FAVATA

Chargée d’affaires européennes

Service Partenariat et Valorisation

Avenue de la Terrasse, bât11

91190 Gif-sur-Yvette, France

Citește și dă mai departe

4 comentarii la „Salvati IFIN-HH de la distrugere!

 1. Pentru acest comunicat si-au exprimat explicit adeziunea cu nume si prenume peste 90 de angajati iar aceasta adeziune a fost inmanata ministrului educatiei si cercetarii in data de 22 mai 2020.
  Va rog sa tineti cont si de faptul ca aceasta actiune a avut loc in contextul in care angajatii sunt supusi unui regim de teroare si intimidare si chiar in aceasta perioada sunt in desfasurare nenumarate proceduri de ancheta a celor incomozi in cadrul comisiilor disciplinare sau de etica.
  O simpla afirmatie de repros asupra managementului defectuos ori asupra abuzurilor comise de cei din conducere este interpretata automat ca defaimare ori jignire si are consecinta imediata trimiterea in comisia de etica.
  Si nu este greu de imaginat ca s-au ridicat cateva voci acuzatoare in momentul cand directorul general al institutului, Nicolae Victor Zamfir, a desfiintat consiliul stiintific al IFIN-HH prospat ales in mod democratic si legal, doar pentru ca nu i-a convenit dansului ce membri au fost alesi, si a facut asta printr-un abuz grosolan.

 2. Situația din IFIN-HH este una fără precedent. Citind CCM-ul îmi este teamă să scriu deoarece totul poate fi interpretat ca denigrare sau acțiune care aduce prejudiciu conducerii. Și pentru o acțiune de genul se poate ajunge la desfacerea contractului de muncă… Dar îmi asum acest risc doare sunt Homo sapiens. Conform DEX sunt o ființă superioară prin urmare nu pot pune principiile înainte binelui de moment. „Bine”. Deoarece atât activitatea mea științifică, viața personală cât și salariul mizer din dotare numai la capitolul „bine” nu se încadrează. Direcția ifin hh uită că există datorită nouă! Din cauza unor antipatii personale ale directiei față de un cercetător de renume, nu se mai poate face cercetare. Atmosfera este înfiorătoare și noi nu mai avem nimic de pierdut. Așa că închei cu un citat pentru moment : „Să nu dea Dumnezeu cel sfânt să vrem noi sânge, nu pământ!”. Sper să se înțeleagă metafora. Ne-a ajuns!! Noi vrem respect!! Respectul pe care îl meritam. Și aparent numai George Epurescu ne poate ajuta.

 3. FYI (a correct one!), Dr. D. Funeriu

  Continutul scrisorii de sustinere (cu nr. 9191/22.05.2020, Cabinet MEC) a mesajului de mai sus – mentionata in emisiunea Starea Natiei din 28 mai a.c. – este redat integral in continuare, pentru a facilita urmatoarele sublinieri: (i) NU exista nicio referinta/apreciere-negativa asupra nivelului de exceptie al proiectului ELI-NP, al carui succes este esential pentru intreaga comunitate de fizicieni din RO/EU, si (ii) niciunul din cei 95 de semnatari nu are vreun rol in vreo miscare sindicala, dorindu-si exclusiv o activitate profesionala intr-o atmosfera neperturbata de actiuni economico-legal-administrative greu de inteles si acceptat mai ales intr-un institut cu traditia IFA/IFIN-HH (culminand cu invalidarea unui cosiliu stiintific abia ales statutar, pe baza unui regulament aprobat/re-aprobat cu ani/luni in urma, dar descoperit neconform numai dupa ce nu a iesit cum se dorea).
  ––––-
  În atenția: Doamnei Monica Cristina ANISIE, Ministrul Educației și Cercetării
  Stimată Doamnă Ministru,
  Prin această adresă vă aducem la cunoștință sprijinul unui număr considerabil de cercetători din IFIN-HH pentru mesajul Comunicatului Federației Sindicale Hermes intitulat „Salvați IFIN-HH de la distrugere” [http://federatiahermes.ro/salvati-ifin-hh-de-la-distrugere/].
  Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la pericolul pe care îl reprezintă actualul management IFIN-HH pentru continuarea contribuției științifice și tehnice remarcabile pe care IFIN-HH a avut-o în cei 70 de ani de existență.
  Considerăm că gravitatea problemelor semnalate în acest comunicat, necesită luarea unor măsuri ferme din partea Ministerului Educației și Cercetării.
  Mulțumindu-vă anticipat pentru înțelegerea situației și pentru sprijinul pe care suntem convinși că ni-l veți acorda pentru depășirea situației dificile actuale, vă stăm la dispoziție pentru orice alte detalii și acțiuni pe care le considerați necesare.
  Cu deosebită considerație,
  Un grup de cercetători din IFIN-HH [numele semnatarilor sunt prezentate în Anexă]
  ––––-

  Unul din cei 95 de semnatari: Dr. Vlad Avrigeanu, cs1/DFN/IFIN-HH, http://www.researcherid.com/rid/B-6061-2011

Lasă un răspuns