Solidaritate cu actorii Teatrului Bulandra

Federația Sindicală Hermes ce reunește și sindicaliștii din U.N.A.T.C. București se solidarizează cu actorii Teatrului Bulandra și cu Sindicatul actorilor din Teatrul Național București.

Am luat act de starea de tensiune din interiorul Teatrului Bulandra, generată de  maniera revanșardă de management prin folosirea contractelor de muncă pe durată determinată ale actorilor în scopul epurării criticilor la adresa modului defectuos de management din teatru. Conflictul a izbucnit în momentul în care, după 3 ani, un număr de 7 contractele individuale de muncă au ajuns la termen și, fără nicio explicație coerentă, managerul interimar a decis continuarea activității numai pentru 6 dintre actori. Al șaptelea contract, cel al actorului Constantin Dogioiu nu a mai fost prelungit, deși acesta face parte din distribuția a patru spectacole. În semn de protest, alți doi actori (Alexandra Fasolă și Alin State) ai Teatrului Bulandra și-au înaintat demisiile. Acestea au fost acceptate de managerul instituției. 

Într-o perioadă extrem de dificilă pentru mișcarea teatrală, puternic afectată de restricțiile impuse colectivelor de artiști, a nesiguranței capacității de funcționare, ar fi de dorit, mai degrabă, generarea unor soluții de continuitate, de consolidare a echipelor. În schimb, managementul folosește această formă de contract individual de muncă, inițial creat cu scopul de a flexibiliza raporturile de muncă, drept instrument de presiune, răzbunare și șantaj împotriva celor care, la un moment dat, au exprimat opinii critice la adresa actului managerial.

În aceste circumstanțe nu mai are importanță seriozitatea, pasiunea sau devotamentul cu care ai slujit instituția, primordial este orgoliul directorului care așteaptă momentul în care să se răzbune în modul cel mai drastic prin încetarea raporturilor de serviciu.

Constatăm că o asemenea atitudine managerială, nedemnă pentru un profesionist, devine repetat regulă și tragem un serios semnal de alarmă cu privire la caracterul discreționar al managementului instituțiilor de cultură prin eludarea principiului consensualităţii şi al bunei-credinţe în relațiile de muncă, prin eludarea dialogului social și distrugerea accentuată a atmosferei de lucru în teatru.

Federația Sindicală Hermes va sprijini acțiunile îndreptate spre normalizarea raporturilor de muncă la Teatrul Bulandra pentru ca flexibilizarea raporturilor de muncă să nu poată fi speculate sub formă de șantaj.

Mugurel Popescu – președinte

Citește și dă mai departe

Un comentariu la „Solidaritate cu actorii Teatrului Bulandra

  1. Situația este și mai grea, mai ales pentru actori și în teatrele de asa zise,, proiecte”.
    De fapt încă un mod de a dispune după bunul plac al unor manageri (de interese proprii) de fonduri cheltuite după bunul plac, și de dispoziții aiuristice și abuzive date totdeauna în interes propriu.
    Am lucrat corecți cinstit, mulți ani în cadrul acestei minuni, numite TEATRU, dar câteodată opinia personala,,, te pensionează și repede decât îți dorești..
    Din pacate lucruri de aceeași natura se întâmplă și în fostul teatru,, Ion Vasilescu”, fost,, Valah”, actualmente,, Ion Vinea”
    Subscriu la orice protest, al adevăraților oameni de teatru.

Lasă un răspuns