UN RECTOR BARONIAL

Universitatea Eftimie Murgu – Reșița

        RECTORUL (Andrade Bichescu, pe numele său) primește zilele acestea o lovitură meritată, întoarsă asupra sa sub efectul unui boomerang: una dintre măsurile abuzive aplicate de el salariaților timp de ani de zile, în numele Universității, se întoarce pe cale legală asupra sa.

        În cazul de față acest RECTOR a redus abuziv programul de lucru al salariaților de la 5 la 4 zile de lucru săptămânal, cu reducerea proporțională a nivelului de salarizare. Astfel, în timp ce salariile au fost reduse ”pentru supraviețuirea Universității”, RECTORUL a făcut parte din echipa care a implementat un proiect finanțat din bani europeni nerambursabili (campus studențesc) în valoare de 6.5 milioane de euro, a primit salariu din derularea acestui proiect nefinalizat, așa că nu a fost afectat de această măsură. Universitatea nu a definitivat nici măcar acest proiect, cu toate că a beneficiat de mai multe prelungiri ale termenului de finalizare a acestui proiect.

        În prezent lucrările la campusul studențesc se finalizează prin contribuții substanțiale ale Ministerului Educației și Cercetarii, același for tutelar care a refuzat revocarea RECTORULUI la recomandarea C.E.M.U. (Consiliul de Etică și Management Universiar). Trebuie să ne amintim că la jumătatea anului trecut Ministerul reprezentat la acea vreme prin Ministrul BREAZ (acesta este numele rectorului de Alba Iulia aflat la conducerea Ministerului Educației Naționale), l-a „spălat” și l-a „albit” pe Bichescu de toate păcatele sale, știute și neștiute

       Rectorul nu poare îndrepta un deget acuzator spre salariați, sindicaliști sau sindicat pentru că acțiunile de acest fel sunt mai mult decât Bine-Venite din mai multe motive.

        Cei 40 de salariați nu sunt cei 40 de hoți care atacă Universitatea pentru a-I bloca activitatea, așa cum îi descrie acest RECTOR nesimțit. Universitatea are mai mulți salariați care ar fi putut (și încă mai pot, acum că precedentul este produs) să solicite în instanță recuperarea acestor drepturi salariale. Prin urmare suma datorată de universitate, sub conducerea echipei manageriale neperformante a acestu Bichescu, către proprii salariați este cu mult mai mare.

        Apoi,  orice organizație sindicală se înființează și funcționează pentru apărarea drepturilor salariaților, adică exact acțiunile întreprinse de sindicatul FIRES în mod consecvent.

        Deasemenea, acuzațiile RECTORULUI la adresa salariaților sunt lipsite de fundament legal atât timp cât aceștia urmează să beneficieze de efectele unei Hotărâri Judecătorești definitive și irevocabile, pronunțată în favoarea acestora. Continuând să se opună acestei hotărâri, prin aplicarea dispozițiilor ei ”deîndată”, RECTORUL nesimțit poate deveni și subiectul unui dosar penal, continuând astfel șirul ilegalităților comise.

        Să nu uităm că Ministerul Educației și Cercetării este responsabil pentru menținerea în funcție a acestui RECTOR nesimțit, pentru finanțarea îndelungată din fondurile de rezervă a unei universități condusă de o echipă de conducere neperformantă, pentru renumele prost al acestei universități, dobândit sub un protectorat politic lipsit de orice urmă de profesionalism, la nivelul ministerului.

        Bichescu este doar unul dintre RECTORII nesimțiți care au „tăiat și spânzurat” după bunul său plac, supus consecințelor generate de propriile acte administrative. Tocmai de aceea el trebuie să fie un model pentru alții asemeni lui, care nu vor să înțeleagă, nici măcar acum, că funcțiile câștigate nu înseamnă numai privilegii dar și obligații.

        Ce vrea Bichescu este simplu: salariații să fie prostiți în continuare, să renunțe la drepturile re-câștigate în instanță pentru ca el să poată conduce la fel de prost o universitate pe care nu o merită.

Ce nu știe Bichescu este că funcționarea unei Universități nu înseamnă ca Rectorul să bage mîna și în buzunarele propriilor salariați, propunându-le la nesfârșit Curbe de Sacrificiu.

Citește și dă mai departe

Comentarii

Lasă un răspuns